- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
החלטה בתיק רע"א 10262/04
|
רע"א בית המשפט העליון בירושלים |
10262-04
3.2.2005 |
|
בפני : אליעזר ריבלין |
|
| - נגד - | |
|---|---|
|
: דימיטרי גפן עו"ד ש' ברק |
: 1. אליהו חברה לביטוח בע"מ 2. אבנר-איגוד נפגעי רכב בע"מ עו"ד עידו אמגור |
| החלטה | |
המבקש נהג ברכב מסוג "איסוזו טנדר דבל קבינה עם ארגז פתוח מאחור". הוא הגיע לביתו של בנו וביקש להוציא מתא המטען מספר שקיות של מזון לכלבים. הוא התקשה להגיע לשקיות המזון, ועל כן עלה עם רגל שמאל על הגלגל האחורי של הרכב ואת רגלו הימנית הניח על דופן הארגז. כך טיפס ועלה לעבר הארגז בידו האחת הוא אחז בגגון תא המטען, וביד האחרת - בשקיות המזון. דא עקא, שכשגמר בדעתו לרדת ממקום עמידתו, החליקה ידו שאחזה בגגון והוא נפל ונחבל. המבקש הגיש אפוא תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן: חוק הפיצויים).
בית משפט השלום בתל-אביב-יפו (כבוד השופט ד' גבאי) קבע כי פעולותיו של המבקש באו בגדר חריג הפריקה והטעינה, ועל כן אינן מהוות "תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק הפיצויים. בבית המשפט המחוזי נחלקו הדעות. דעת הרוב (כבוד הנשיא א' גורן וכבוד השופטת ש' דותן) דחתה את הערעור; דעת המיעוט (כבוד השופטת נ' אהד) סברה כי דין הערעור להתקבל. מכאן בקשת רשות הערעור שבפנינו, אשר החלטתי לדון בה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה.
במקרה זה ניתן לקבוע, על יסוד הממצאים שקבעו הערכאות הקודמות, כי מתקיימת ירידה מן הרכב - פעולה המהווה שימוש מוכר על-פי חוק הפיצויים. החלקה מן הרכב בשעת ניסיון לרדת ממנו, לאחר סיום איסוף הסחורה, היא בבחינת "ירידה" מן הרכב (ראו רע"א 418/03, ע"א 826/03, 8071/03 אוסם תעשיות מזון בע"מ נ' סמג'ה (טרם פורסם)). אין נפקא מינה שהירידה במקרה זה היתה מגלגל הרכב ולא ממדרגה המותקנת בו, כפי שהיה בפרשת אוסם הנ"ל. נניח אפוא כי הפעולה של הוצאת שקיות המזון היתה, בנסיבות המקרה, שימוש ממעט מתחרה מסוג פריקה כשהרכב עומד - עדיין מתקיימת, כך פסקנו בפרשת אוסם הנ"ל, אחת מדרכי ה"שימוש ברכב מנועי". עוד נפסק, כי ירידה מן הרכב תוך כדי פריקה מקיימת את הדרישה של "למטרות תחבורה" (ראו שם וכן ע"א 498/80 מדינת ישראל נ' קדר, פ"ד לו(1) 492). למעלה מן הדרוש יאמר כי קיים ספק בשאלה אם היה מקום לראות במשיכת שק המזון משום פריקה, כמשמעותה בסיפא של הגדרת השימוש ברכב המנועי.
הערעור מתקבל אפוא. התיק יוחזר לבית משפט השלום לצורך דיון בשאלת גובה הנזק. המשיבות תישאנה בהוצאות המבקש ובשכר-טרחת עורך דינו בסכום של 10,000 ש"ח.
ניתנה היום, כ"ד בשבט התשס"ה (3.2.05).
ש ו פ ט
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
| הודעה | Disclaimer |
|
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי. האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר. |
|
